Båtbyggare

Den moderna båtbyggaren är både designer och konstruktör samt en tvärteknisk hantverkare i en och samma person.

Båtbyggare får lära sig att planera och bygga en båt från ritning till sjösättning. Materiallära om olika material ingår också, till exempel glasfiber och trä. Det ingår verktyg- och maskinkunskap, lära sig läsa ritningar, träteknik, plastteknik, installationsteknik, kunskap om form och konstruktion.

Båtbyggaren bygger, reparerar och renoverar båtar. Båtbyggaren är också designer, konstruktör och tvärteknisk hantverkare. Han eller hon kan läsa avancerade ritningar samt rita upp egna och göra beräkningar utifrån dessa. Båtbyggaren måste kunna handskas med olika handverktyg, även elektriska, och även kunna arbeta med och underhålla många olika stationära träarbetningsmaskiner. Känna till olika båtvirken, faner, limmer och andra material samt ytbehandlingsmetoder. Han eller hon måste även ha god kännedom om metaller och deras egenskaper i förhållande till varandra.

Yrket består också i att tillverka, reparera och montera inredningar i både trä-, plast- och stålbyggda båtar. Idag är olika plast- och glasfibermaterial helt dominerande i branschen. Den tid när alla båtar byggdes helt hantverksmässigt och helt i trä av små företag med enstaka anställda är förbi. Men trähantverk lever kvar när det gäller renoveringar samt i nyproduktion av överbyggnader och inredning i plastbåtar. Nya träbåtar byggs i begränsad omfattning. Ofta är olika företag underleverantörer som tillverkar en eller flera delar av båten och levererar dessa för slutmontering hos huvudentreprenören.

En båtbyggares vardag kan vara spännande och innehålla många arbetsuppgifter som bland annat:
- bestämma material för olika båttyper
- göra ritningar som följer specifika kravhyvlar och slip- och borrmaskiner och även med moderna datorstyrda maskiner se till formen som ska vara praktisk och estetisk
- ansvara för att installera till exempel motor, elen, vvs
- bestämma en funktionell inredning.

Du kanske också gillar

Båtrenoverare

NYHET 2020! Den här utbildningen kan du söka inför kursstarten hösten 2020.

Läs mer

Segelmakare

Segelmakaren gör segel, segelsäckar, båtinredning och inredning av grova material.

Läs mer

Skeppstimmerman

Skeppstimmermannen bygger, reparerar och renoverar träbåtar och deras inredning.

Läs mer