Hattmakare

Hattmakaren tillverkar och renoverar hattar med hjälp av till största del gamla arbetstekniker och samma verktyg som förr.

Hattmakaren tillverkar herrhattar (till skillnad från en modist som tillverkar damhattar). En stor del av produktionen riktar sig mot doktorshattar samt till film, tv och teater. Därutöver förekommer viss exklusiv privatbeställning. Hattmakare är ett av de få yrken i Sverige, där arbetstekniker och verktyg är nästan desamma som en hattmakare använde sig av på 1800-talet. En del av verktygen tillverkar man själv enligt gamla tekniker. Man använder sig inte av några halvfabrikat utan alla lacker, vävar, remsor mm görs enligt recept från tidigare hattmakare.

Hattens stomme tillverkas i flera steg. Först doppas tunn bomullsväv i vattenlack, en lösning innehållande schellacksflingor, ammoniak, vatten och terpentin som kokats ihop. Efter att väven doppats i vattenlacken spänns den upp på spännramar för torkning. När väven har torkat, skärs delarna ut till hattstommen efter mallar som gjorts i förväg. Dessa delar fogas sedan ihop till en kulle med hjälp av varma järn över en femdelad hattstock, som motsvarar kundens huvudstorlek och hattens form.

Det är inte bara i Sverige som det börjar bli ont om hattmakare, även i Europa och övriga världen är utövarna få. Marknaden är liten men befintlig.

Du kanske också gillar

Handskmakare

Handskmakaren handtillverkar handskar och tillverkar även prototyper för maskintillverkning.

Läs mer

Skomakare

Skomakaren arbetar med tillverkning, renovering, lagning och sulning av skor.

Läs mer