Perukmakare

Perukmakaren tillverkar peruker. Huvudsakliga arbetsområden är inom TV, teater och film samt för medicinskt syfte, till exempel för cancerpatienter.

Perukmakare tillverkar hela och halva peruker, toupéer, lösmustascher, skägg och polisonger. Det är ett hantverksyrke som kräver både konstnärlig känsla och tålamod.

För perukmakaren börjar arbetet med att mäta kundens huvud på olika sätt. Måtten förs därefter över på en trästock av huvudets storlek. Band spikas upp på stocken enligt de givna måtten. Över banden spänns sedan en botten av exempelvis tyll fast. På botten knyts tiotusentals tunna knippen med hårstrån fast med hjälp av ett speciellt verktyg, en så kallad tambureringsnål. Andra verktyg som används är nål, tråd och fingerborg. Till sist klipps och friseras peruken. Den kan också färgas och permanentas.

Förutom människohår och syntethår används djurhår från exempelvis den tibetanska jakoxen. Vilken typ av hår som används varierar beroende på om peruken ska användas av en privatperson, i en teateruppsättning eller vid TV- eller filmproduktion.

I arbetet som perukmakare ingår många kundkontakter. Det är viktigt att lyssna och förstå kundens önskemål och behov. Perukmakarens kunder är främst personer med permanent håravfall. Antalet perukmakare som arbetar med tillverkning av peruker för privatpersoner är mycket få i Sverige, så marknaden är relativt liten.

;