Skomakare

Skomakaren arbetar med tillverkning, renovering, lagning och sulning av skor.

Yrket skomakare har flera inriktningar där Hantverksakademin kan utbilda inom: beställning-, ortped- och reparationsskomakeri. De flesta skomakare är reparationsskomakare som klackar och reparerar skor. De flesta reparationsskomakarna driver eget småföretag. Kundkretsen byggs upp genom hantverksmässigt utfört arbete i kombination med marknadsföring och god service till kunderna. Arbetsplatsen är oftast en klackbar som till exempel ligger i ett köpcentrum eller i ett varuhus eller i en egen verkstad i en fristående butikslokal.

Beställningsskomakare gör skor på beställning. Skomakaren tar mått på kundens fot, modifierar lästen för att passa till kunden, gör modellen och sedan skon. Ofta kombineras reparationsskomakeri och beställningsskomakeri. Det är kostsamt att låta sy upp skor. Beställningsskomakarens kunder är oftast personer som av någon anledning inte kan ha vanliga fabrikstillverkade skor eller som har exklusiv smak.

Ortopedskomakare kan vara anställd inom landstinget och är specialiserad på att tillverka och justera skor till personer som behöver specialtillverkade skor av medicinska skäl. Det är idag mycket ovanligt att vara ortopedskomakare.

Skomakare använder speciella verktyg och maskiner till exempel en speciell, extra stark symaskin och olika fräs- och slipmaskiner.

De flesta skomakare har eget företag utan några anställda. Det gör att arbetet är fritt och självständigt. Men det ställer också krav på marknadsföring eftersom man är beroende av att få kunder för att företaget ska bli lönsamt.

Oftast träffar man många kunder i sitt arbete och därför är det viktigt att man tycker om att ge service och träffa människor. Skomakare är ett yrke som kräver noggrannhet och tålamod.

Marknaden är relativt liten.

;