Lärling & Handledare

Här hittar du som är lärling eller handledare information om studierna. Här finns också inloggning till skolplattformen och till handledarnas portal för närvarorapportering, HANS.

Skolplattform

Här loggar du som är lärling in på skolplattformen. Inloggningsuppgifter får du från utbildningssamordnare eller rektor.

HANS - för handledare

HANS är skolans portal för närvarorapportering för företag som han lärlingar via Hantverksakademin i Sverige AB. Denna rapportering ligger till grund för fakturor och utbetalning av ersättning till företagen. Logga in här för att rapportera din lärlings närvaro.

Lärling

Terminstider

Läsåret 2019 - 2020
Hösttermin 2019: 26 augusti 2019 - 12 januari 2020
Vårtermin 2020: 13 januari 2020 - 31 maj 2020

Det är 100 yrkeshögskolepoäng per termin.

Försäkring

Ibland behövs både hängslen och livrem. Då känns det tryggt att vara ordentligt försäkrad. Under din tid på Hantverksakademin är du försäkrad via Kammarkollegiet under LIA. Mer information hittar du på Kammarkollegiets hemsida.

Studiemedel

Utbildningen är avgiftsfri. På lärlingsplatsen deltar du delvis i produktionen, men du är inte avlönad. Du har rätt till studiemedel genom Centrala studiestödsnämnden, CSN, enligt gällande regler för alla högskole- och universitetsstuderande. Det gäller hela utbildningstiden och du ansöker själv om studiemedel.

Stipendier

Som hantverkare kan det vara klurigt att hitta stipendier för utbildning och vidareutbildning. Hur går ansökan till? Vad behöver jag ha med? Här har vi samlat några bra tips på hur du gör för att söka - och några stipendier för hantverkare.

Handledare

Bli handledare

Därför ska du ta emot en lärling från Hantverksakademin.