Filtmakare

Filtmakaren arbetar med tovning, ullsortering och tvättning för att skapa hållbara textilier och produkter av ull.

Filtmakaren tillverkar bland annat fällar, nålfiltar och andra ullprodukter genom att använda traditionella tekniker som tovning och kardning. Yrket kräver en djup förståelse för materialets egenskaper, från att sortera och tvätta ullen till att forma och designa färdiga produkter. Arbetet kan också innebära att utveckla estetiska uttryck och att restaurera äldre textilier med historiskt värde.

Filtmakaryrket är en konstnärlig och teknisk disciplin som kräver både precision och kreativitet för att omvandla råmaterial till vackra och funktionella hantverk.
Särskilda förkunskaper
1. Lärlingsplats som ädelstensslipare. Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av branschorganisationerna för hjälp.) och
2. Gymnasiekurserna Hantverksteknik 1-5 med relevant inriktning samt Material och miljö eller
Yrkeserfarenhet motsvarande minst 6 månaders heltidsarbete inom sökt yrke eller
Motsvarande kunskaper

Motsvarande kunskaper kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?

Branschorganisation eller motsvarande
Nämnden för hemslöjdsfrågor


Utbildningens innehåll och upplägg
Utbildningen består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i klassrummet i Stockholm men går även att genomföra självständigt på distans. Det innebär att det i praktiken går att genomföra hela utbildningen på annan ort, om du har en lärlingsplats i en annan stad än Stockholm.

Vad krävs för att antas till utbildningen?
  • En komplett, digital, ansökan där alla behörighetskrav kan styrkas,
  • Grundläggande behörighet, och
  • Särskild behörighet.

Har du en fråga till oss? 

Skicka ett mejl till info@hantverksakademin.se 
Eller kontakta någon av våra utbildningsledare här.