Studerande
Vanliga frågor
På denna sida hittar du svar på vanliga frågor. Finns din fråga inte med här? Skicka din fråga till info@hantverksakademin.se
- Kan jag gå utbildningen även om jag inte bor i Stockholm?
Ja. LIA-delen av utbildningen genomför du på din lärlingsplats som förstås behöver ligga i närheten av där du bor. Teorin går att följa på distans.
- Kan jag genomföra utbildningen på deltid?
Nej, utbildningen är på heltid.
- Hur många timmar per dag är jag på min lärlingsplats?
Normalt är du på din lärlingsplats fyra dagar i veckan och deltar då i det dagliga arbetet vilket innebär cirka 8 timmar per dag. Det kan förstås variera något från lärlingsplats till lärlingsplats. Är du osäker och behöver diskutera din situation tar du kontakt med din utbildningsledare eller skickar ett mail till info@hantverksakademin.se.
- Kostar utbildningen någonting?
Nej, utbildningen på Hantverksakademin är avgiftsfri.
- Får man lärlingslön under LIA?
Nej. Grunden är att du inte är anställd. Du bedriver studier på en utbildning. Ibland händer det att en lärlingsplats vill anställa sin lärling på deltid eller timmar. Det går i regel bra, men vi vill att du diskuterar situationen med din utbildningsledare först.
- Vad är det för behörighetskrav?
Behörighetskraven skiljer sig lite åt mellan de olika yrkena. Läs under ditt specifika hantverksyrke för att hitta behörighetskraven. Här hittar du alla våra yrken.
- Avslutas utbildningen med ett gesällprov?
Nej, inte per automatik. Det kan finnas en möjlighet att lägga upp examensarbetet som ett gesällprov om villkoren för övrigt är uppfyllda. Mer om gesällprovsbestämmelser hittar du hos SVERIGES HANTVERKSRÅD - gesällprov
- Vad händer om jag av någon anledning behöver pausa mina studier, till exempel på grund av föräldraledighet eller sjukdom?
Då ansöker du om studieuppehåll här. Om du av någon anledning behöver avbryta dina studier, finns det ett formulär att fylla i här.
- Är utbildningen CSN-berättigad?
Ja, utbildningen på Hantverksakademin är CSN-berättigad, samma kvot som för universitets- och högskolestudier.
- Jag har redan läst en del av det som ingår i utbildningen. Behöver jag läsa om samma saker?
Nej, det ska du inte behöva göra om det du tidigare gjort finns dokumenterat. Du ansöker då om tillgodoräknande här. En sådan ansökan kan göras först när du har påbörjat dina studier på Hantverksakademin.
Om du är antagen till utbildningen och ännu inte har påbörjat kan du kontakta info@hantverksakademin.se för att be om ett förhandsbesked om tillgodoräknandet.
- Får jag jobb efter examen?
Våra uppföljningar visar att nästan alla har ett relevant arbete, det vill säga ett arbete inom det yrke en har utbildat sig inom, sex månader efter examen.