Ullklassificerare

Att arbeta som ullklassificerare innebär att du får en viktig roll i ullindustrin, där du bedömer och kategoriserar råullens kvalitet och egenskaper. Genom att noggrant analysera ullfibrernas längd, diameter, färg, glans och andra parametrar kan du avgöra dess lämplighet för olika produkter och säkerställa att rätt kvalitet når rätt marknad.
 
Klassificeringen sker enligt etablerade standarder och gör det möjligt för fårägare, ullmäklare och förädlingsföretag att bättre förstå ullens värde och användningsområden. Som ullklassificerare arbetar du ofta nära fårägare och andra aktörer inom branschen och kan också ge rådgivning om hur fårhållning och klippning kan förbättras för att höja ullkvaliteten. Noggrannhet och en god känsla för detaljer är viktigt i yrket, liksom en vilja att förmedla teknisk information på ett begripligt sätt. Ett intresse för textilier och ullens olika användningsområden är förstås också en fördel.

Genom att utbilda dig till ullklassificerare blir du en del av arbetet med att höja kvaliteten och värdet på svensk ull – något som gynnar både producenter och konsumenter!
1. Lärlingsplats som ullklassificerare. Lärlingsplatsen hittar du själv. Den ska styrkas genom att du i samband med ansökan skickar in ifyllt avtal om handledning. Avtalet ska signeras av lärlingsplatsen. (Har du svårt att hitta en lärlingsplats rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av branschorganisationerna för hjälp.) och
2. Gymnasiekurserna Hantverksteknik 1-5 med relevant inriktning samt Material och miljö eller
Yrkeserfarenhet motsvarande minst 6 månaders heltidsarbete inom sökt yrke eller
Motsvarande kunskaper

Motsvarande kunskaper kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?
Nämnden för hemslöjdsfrågor