Filtrer på undersider
Utbildning
Filtrer på undersider
Utbildning

Att söka till oss

Om du inte hann med sista ansökningsdatum 15 april är det fortfarande möjligt att göra en sen anmälan. Vi behandlar alla inkommande ansökningar i mån av lediga platser.

 

Du ansöker genom att klicka på någon av länkarna under. Du kan förstås ansöka till båda programmen för att öka dina chanser att komma in!


> Ansök till Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk, 400 YH-poäng (2-årigt program)


> Ansök till Fördjupad lärlingsutbildning inom traditionellt och hållbart hantverk, 600 YH-poäng (3-årigt program)

 


Så här fyller du i din ansökan:


Steg 1 – Skapa konto

Om det är första gången du ansöker till oss börjar du med att registrera ett konto med din e-postadress och ditt personnummer. Så fort du har registrerat kontot får du ett mail till din e-postadress med en länk. Följ länken för att välja ett lösenord. Därefter kan du fortsätta med din ansökan.

Har du tidigare sökt till oss loggar du in med ditt befintliga konto.


Steg 2 – Registrera dina personuppgifter

När du har loggat in kan du börja registrera din ansökan. Det första steget är att registrera dina personuppgifter. För att gå vidare behöver du klicka i att du har läst Hantverksakademins personuppgiftspolicy.


Steg 3 – Påbörja ansökan

Du kommer nu in på din, än så länge, tomma ansökan. Här klickar du på utbildningsnamnet eller pilen till höger på sidan för att börja fylla i ansökan. Tänk på att inte lämna in din ansökan innan den är komplett. Du behöver inte färdigställa ansökan direkt. Det du har laddat upp sparas automatiskt till dess att du eventuellt tar bort det.

Kryssa först i hur du hörde talas om utbildningen och spara. Gå därefter igenom all information på sidan så att du får en översikt.

Om du inte redan har gjort det bör du nu fylla i ditt ansökningsbrev (du kan ladda ner det längst ner på den här sidan). Under punkt 1 i ansökningsformuläret kan du därefter ladda upp filen genom att klicka på ”Ladda upp fil”.


Steg 4 – Färdigställ ansökan

Säkerställ att du har de dokument som behövs för ansökan och ladda upp dessa. Handledningsavtalet skickas in med vanlig post - det uppger du också i ansökningsformuläret och då får du en referenskod som du märker avtalet med.


Steg 6 – Lämna in din ansökan

När alla dokument är uppladdade och inskickade lämnar du in din ansökan genom att klicka på "Lämna in din ansökan" längst ner på ansökningssidan.

Vid frågor om din ansökan ber vi dig kontakta Hantverksakademin.


Om behörighet och motsvarande kunskaper

Grundläggande behörighet innebär i praktiken att du har en avslutad gymnasieutbildning och att du genom den eller på annat sätt har fått kunskaper i svenska. Läs mer under varje enskilt hantverksykre.

För studier på Hantverksakademin krävs också att du har särskild behörighet. Det kan variera något från yrke till yrke så läs mer under det yrke du är intresserad av.

För alla yrken finns krav på att du själv ska ha hittat ett företag som kan ta emot dig som lärling för att du ska kunna bli antagen. Lärlingsplatsen skall styrkas genom ett ifyllt och signerat ett avtal om handledning (detta kan du ladda ner längst ner på den här sidan och sedan skicka in med vanlig post).

Det krävs att du har förkunskaper relevanta för det yrke du söker till. I de särskilda behörighetskraven krävs därför bland annat att du ska ha läst ett antal gymnasiekurser. Har du inte läst dessa kurser kan det vara svårt att hitta motsvarande på Komvux. Du behöver därför visa upp motsvarande kunskaper. Motsvarande kunskaper kan du exempelvis ha fått genom annan utbildning, genom praktik eller genom yrkeserfarenhet inom yrket eller närliggande yrken. Vi gör alltid en samlad bedömning av dina förkunskaper. Tänk på att allt du åberopar behöver styrkas med betyg, arbetsintyg, referenser, kursbevis eller liknande. Kanske kan du även visa upp dina kunskaper/färdigheter på din tilltänkta lärlingsplats så att de kan intyga din kompetensnivå?

 

Behörighetsbedömning, urval och antagning

Behörighetsbedömning

Hantverksakademin använder sig av den digitala plattformen yh-antagning.se för att genomföra hela behörighetsprocessen. Denna tjänst innehåller även verktyg för dokumentation av behörighetsprocessen.

Du som sökande till Hantverksakademin följer behörighets- och antagningsprocessen via yh-antagning.se.


Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen genomförs ett urval bland alla behöriga sökande. Maximalt kan en sökande uppnå 6 poäng i urvalet.


Tidigare utbildning

Tidigare utbildning, utöver det som ligger till grund för behörighet, bedöms och poängsätts (0-3 poäng) baserat på relevans och omfattning.


Yrkeserfarenhet

Tidigare yrkeserfarenhet, utöver det som ligger till grund för behörighet, bedöms och poängsätts (0-3 poäng). Yrkeserfarenhet mäts i förhållande till arbetad tid inom aktuellt yrkesområde omräknat till heltid.


Antagning

Urvalet genomförs endast för behöriga sökande och ligger till grund för antagning till utbildningen. I första hand tas hänsyn till erhållen poäng efter bedömning av yrkeserfarenhet och tidigare utbildning. Ansvariga för antagningsprocessen är utbildningens ledningsgrupp. När ledningsgruppen har fattat sitt beslut skickas antagningsbesked till dig om du är antagen eller står som reserv.


Övrigt

Särskilda förkunskaper - motivering

Motiveringen angående krav på särskilda förkunskaper är att dessa kunskaper, färdigheter och kompetenser är en nödvändig utgångspunkt för att den studerande skall kunna nå målen för utbildningen inom ramen för avsatt tid. Därtill är LIA-platserna av den art att viss nivå inom yrket krävs för att på ett bra sätt tillgodogöra sig utbildningen.


Saknar du någon information på denna sida får du gärna höra av dig till oss.
Top Image

Ansökningsbrev

Top Image

Handledningsavtal