Filtrer på undersider
Utbildning
Filtrer på undersider
Utbildning

Examensutställning EX : UT 2023

Utställningen ägde rum på Historiska muséet 12-14 maj.

TRADITION : FRAMTID
Det finns en yrkesgrupp som använder händerna mer än de flesta. En yrkesgrupp som arbetar med händerna, som skapar med händerna och som formar med händerna. Redan namnet på yrkesgruppen antyder att det är just händerna som är så viktigt i deras värv. Hantverkarna.

Under två års tid har 40 blivande hantverkare studerat, fördjupat sina kunskaper och fått arbeta med sina framtida yrken på Hantverksakademin. De har utbildat sig inom många olika yrken. Gemensamt för dem alla är att de arbetar med händerna.

De för nu hantverkstraditionen rakt in i framtiden och hjälper oss i vår strävan efter ett mer hållbart samhälle. 

Bea Szenfeld invigningstalade och utställningen curerades av Sofia Björkman.

EX:UT 2023 arbetades fram i samråd med en utställningsgrupp bestående av alumn och konstinramare Sara Backteman samt utställarna Johanna Wälivaara, Philip Sivenius, Tora Campbell Chiru, Helena von Hedenberg, Benthe van Houtum och Sara Lundström. 
 


 

Skrolla ner för att se några av hantverken från examensutställningen 2023


Anna Zander Sand : Tapetserare
Benthe van Houtum : Rammakare
Birger Palmqvist : Väskmakare
Felicia Jaktlund : Gravör
Frida Hamberg Stén : Tapetserare
​​​​​​​Hanna Stenman : Tapetserare
​​​​​​​Helena von Hedenberg : Tapetserare
​​​​​​​Johan Schiller : Fönsterhantverkare
​​​​​​​Johanna Wälivaara : Guldsmed
​​​​​​​Kristina Prybil : Guldsmed
​​​​​​​Lotta Nordlander : Tapetserare
​​​​​​​Madeleine Cresp : Keramiker
Madeleine Gaterud : Guldsmed
​​​​​​​Maja Frii : Dekorationsmålare
​​​​​​​Martina Lagberg : Silversmed
​​​​​​​Mikayel Mikaelyan : Gravör
​​​​​​​Sara Lundström : Tapetmakare
Simon Indica Noohs : Smed
​​​​​​​Tom Gustafsson : Möbelsnickare
​​​​​​​Zabi Haidari : Finsnickare​​​​​​​

Top Image

Anna Zander Sand : Tapetserare

Så länge jag kan minnas har jag älskat tyger. Mina tidigaste minnen är förknippade med tyger, alltifrån gamla nattlinnen och påslakan till det mjuka sammetstyget i barndomshemmets 70-talssoffa.
Se mer här
Top Image

Benthe van Houtum : Rammakare

Med mitt slutprojekt vill jag ge en hyllning till de kunskaperna jag har fått lära mig under min utbildning, och de skickliga lärarna i Sverige, Irland och Nederländerna som har delat dem med mig.
Se mer här
Top Image

Birger Palmqvist : Väskmakare

Mitt examensarbete är en väska designad att användas ovanpå skyddskläderna när jag åker motorcykel. Tanken är att snabbt och enkelt kunna ta fram och sen lägga tillbaka mobilen när jag stannar för ett samtal eller för att kolla kartan.
Se mer här
Top Image

Felicia Jaktlund : Gravör

Gravöryrket hittade mig i en tid när jag hållt på länge med guldsmide utan att komma någon vart. Att gravera var enkelt. Inte att utförandet är enkelt, det är det absolut svåraste jag vet, men mentalt är det enkelt.
Se mer här
Top Image

Frida Hamberg Stén : Tapetserare

Detta är en rätt unik 1940-talsfåtölj, omklädd på 90-talet i en mörkgrön jaquard som jag nu har bytt ut mot en hallonrosa ull. Jag fastnade för de ovanliga detaljerna i framryggen, men framförallt för att den var så skön att sitta i.
Se mer här
Top Image

Hanna Stenman : Tapetserare

Jag har valt att utbilda mig till möbelrenoverare då jag har ett stort intresse för återbruk, möbeldesign och inredning. Det är fascinerande för mig hur mycket möbler och dess olika stilar kan påverka känslan i ett rum.
Se mer här
Top Image

Helena von Hedenberg : Tapetserare

Fåtöljen jag valt fick jag av goda vänner som donerade den. Det kändes görbart att bättra på resårhuset och sen ordna stoppningen då jag kunde både se och känna att stolen hade var sönder inne i stoppningen.
Se mer här
Top Image

Johan Schiller : Fönsterhantverkare

Mitt utställningsobjekt är en idé som jag funderat på ett tag. Den binder samman två intressen jag och min sambo har. Odla ätbara växter samt glädjen i att skapa med händerna.
Se mer här
Top Image

Johanna Wälivaara : Guldsmed

I naturen finns det mycket att låta sig inspireras av. Till exempel bladen på en klängväxt. Bladen växer fram ett efter ett och de blir aldrig exakt likadana. Allt i naturen är unikt, precis som något handgjort.
Se mer här
Top Image

Kristina Prybil : Guldsmed

Min nya kollektion är en enkel kombination av pärlor, safirer, vitguld och silver. Tillverkning har skett på min praktikplats i Sturegallerian, Stockholm.
Se mer här
Top Image

Lotta Nordlander : Tapetserare

I mitt examensarbete har jag tagit mig an en god väns arvegods. Jag har fått fria händer och fastnade direkt på de fantastiska armstöden som gav mig bilden av läder. Jag har valt att jobba med Anilinläder.
Se mer här
Top Image

Madeleine Cresp : Keramiker

I mitt examensarbete har jag valt att göra bruksgods. En serie med en dekor av ett färgkroppspigment och guld som består av 14 karat. Serien är sedan doppglaserad i en transparent högblank glasyr och bränd till stengods.
Se mer här
Top Image

Madeleine Gaterud : Guldsmed

Mitt slutarbete är 3 ringar i rödguld, alla olika för att visa de olika kunskaperna jag lärt mig under min tid som lärling.Inspirationen från naturens mjuka men också skarpa former. Jag döper mina ringar till -Blooming Wild-.
Se mer här
Top Image

Maja Frii : Dekorationsmålare

Redan från början tänkte jag att jag ville få in så många olika måleritekniker i mitt examensarbete jag bara kunde. Efter att ha bollat idéer fram och tillbaka med min handledare har ju nu ett färdigt projekt som jag känner att jag är nöjd med, och som är maxat med måleritekniker!
Se mer här
Top Image

Martina Lagberg : Silversmed

Att se sig om i naturen för att sedan tolka, och så småningom, översätta mönster och förnimmelser till smycken är ett av alla glädjeämnen med silversmide. Ett arbetssätt som jag kommer att fortsätta, utveckla, och arbeta med nu när jag blir yrkesverksam efter examen.
Se mer här
Top Image

Mikayel Mikaelyan : Gravör

Se mer här
Top Image

Sara Lundström : Tapetmakare

Mitt slutarbete är ett exempelbibliotek över olika tekniker och metoder som jag kan använda när jag tillverkar en tapet av papper. Inspiration och förlagor har jag hämtat ur tapethistorien, en snudd på outsinlig källa av färger och former.
Se mer här
Top Image

Simon Indica Noohs : Smed

Se mer här
Top Image

Tom Gustafsson : Möbelsnickare

Efter många skisser på olika idéer landade jag till slut i detta, ett stilrent mid-century barskåp av amerikansk valnöt med mässingsdetaljer.
Se mer här
Top Image

Zabi Haidari : Finsnickare

Jag skapar ett detaljrikt schackbräde för att visa de kunskaper och färdigheter som en finsnickare behöver använda sig av.
Se mer här
Top Image

Tora Campbell Chiru : Tapetserare

I mitt examensarbete har jag utgått från en ganska tråkig fåtölj som fått en delvis ny form och ett nytt uttryck.  
Se mer här