Filtrer på undersider
Utbildning
Filtrer på undersider
Utbildning

Digital utställning 2021

Två år som lärling på Hantverksakademin avslutas med examensarbete.

2021 - året då pandemin fortsatte. Vi kunde äntligen bjuda på en examensutställning "på riktigt". Men vår digitala utställning från 2020 var så populär att vi gjorde en 2021 också. Välkommen!
 
Skrolla ner för att se några av hantverken från examensutställningen 2021

Agneta Göthlin : guldsmed
Amanda Nilsson : dekorationsmålare
Andreas Kandell : finsnickare / byggnadsvårdare
Anna Olofsson : dekormålare
​​​​​​​Anna-Stina Örtqvist : möbelrenoverare
​​​​​​​Annali Shulin Andersson : keramiker
​​​​​​​Ellén Ryen : juvelfattare
​​​​​​​Erika Ring : konstinramare
​​​​​​​Eva-Marie Andersson Furhoff : silversmed
​​​​​​​Johanna Granath : konstinramare
​​​​​​​Jonas G Moberg : möbelrenoverare
​​​​​​​Karolina Forssman : guldsmed
​​​​​​​Klara Tladi : tapetserare
​​​​​​​Kristina Balermbas : attributmakare/dekormålare
​​​​​​​Lena Sandberg : konstinramare
​​​​​​​Malte Strömberg : silversmed
​​​​​​​Maria Stengård : keramiker
​​​​​​​Martin Johansson : finsnickare
​​​​​​​Natalia Koudrjavtseva : guldsmed
​​​​​​​Petter Näse : fönsterhantverkare
​​​​​​​Pål Tidebrink : skomakare
​​​​​​​Signe Skogstjärna : guldsmed​​​​​​​
Top Image

Agneta Göthlin : guldsmed

Ord som har följt med mig under arbetets gång har bland annat varit kontraster och natur/landskap. Som en liten hyllning till min uppväxt på landsbygden valde jag att gestalta de fyra sädesslagen, i kontrast till armbandets kubiska form. I väntan på användning går det att fälla ihop för att spara på utrymme.
Se mer här
Top Image

Amanda Nilsson : dekorationsmålare

Som mitt examensarbete valde jag att dekorera en dörr med illusionsdetaljer. Varför jag valde just en dörr är för att det är väldigt förekommande inom just dekorationsmåleriet, men också för att jag kunde få in många moment som jag har lärt mig under min lärlingsperiod.

Dörren är målad i både oljefärg och vattenbaserad färg men också torrpigment. Detaljerna är gjorda i slagmetall för att efterlikna mässing.

Se mer här
Top Image

Andreas Kandell : finsnickare / byggnadsvårdare

Jag har renoverat en stol med ursprung från Bollnästrakten i Hälsingland. Sedan har jag, med handverktyg, snickrat ihop två stycken nya, med originalet som en ungefärlig förlaga. Jag lämnade en av originalstolarna orörd för att visa vad som går att göra med något som för många kanske känns fallfärdigt. En fysiskt före- och efter känsla kommer på köpet!
Se mer här
Top Image

Anna Olofsson : dekormålare

Jag har valt att måla en fond med motiv av Tove Jansson. Fonden mäter 5m x 3,56 m. Jag har till stor del jobbat med lasyrer för att efterlikna den metod Tove använt.
Se mer här
Top Image

Anna-Stina Örtqvist : möbelrenoverare

Kistan ska användas som rekvisitaföremål i den pedagogiska verksamheten på Skansen. Den har sin plats i boktryckarbostadens kök i Skansens stadskvarter och föreställer en kista där pigan i hushållet förvarade sina ägodelar (textilier, psalmbok, syskrin, minnen från hemtrakten, mm). Tiden som gestaltas i bostaden är omkring 1840.
Se mer här
Top Image

Annali Shulin Andersson : keramiker

Tekannan är antagligen ett av de mest utmanande objekten en krukmakare kan ta sig an. Den består av flera olika komponenter som ska kombineras ihop till en funktionell och estetiskt tilltalande helhet.
 
Se mer här
Top Image

Ellén Ryen : juvelfattare

Se mer här
Top Image

Erika Ring : konstinramare

Tidigt under höstterminen 2019 bestämde jag mig för att göra en öppningsbar lådinramning till några av mina favoritägodelar. För att de ska ha ett fint hem, vara skyddade och samtidigt att jag ska kunna ta ut och känna på dem. Målade i den stil jag tidigare har målat små möbler. Arbetet utförde jag delvis hemma, delvis på min lärlingsplats hos Rammakarna i Stockholm.
 
Se mer här
Top Image

Eva-Marie Andersson Furhoff : silversmed

Jag valde att jobba utifrån en antik kamé, som en guldsmed köpt in någon gång på 50-60 talet, och därtill en handgjord kedja med tre infattade turmaliner och ett istickslås med guld detalj i låsdelen.
Se mer här
Top Image

Johanna Granath : konstinramare

En svävande lådinramning med objekt, fyra olika lister och två olika passepartouter som är fästa på tre olika djup inuti lådan.
Se mer här
Top Image

Jonas G Moberg : möbelrenoverare

Karmstolen räddades från en eldningshög ute i Stockholms skärgård. Bilderna visar renovering och ommålning av stommen samt stoppning och omklädsel av rygg, armstöd, sits och dunplymån.
Se mer här
Top Image

Karolina Forssman : guldsmed

Jag har valt att skapa tre ringar utifrån ett smycke jag och mina systrar har ärvt från vår farmor. Tre ringar som är inspirerade av klassiska ID-armband med en hemlig lucka där en text är graverad. De är gjorda endast med guldet från originalsmycket.
 
Se mer här
Top Image

Klara Tladi : tapetserare

Inspirationen till mitt examensarbete är hämtat från min favoritmöbel, Danish Banana Sofa från 40-talet. I arbetet har jag renoverat soffan och tagit bort vissa detaljer för att ge soffan ett modernare uttryck.
Se mer här
Top Image

Kristina Balermbas : attributmakare/dekormålare

Två processer visas. En blomma och en mycket rostig radio.
Se mer här
Top Image

Lena Sandberg : konstinramare

I dagens ideal är ramen är underordnad konstverket men samverkar med dess färg och form.

Jag har undersökt om olika inramningar ökar eller minskar konstverkets påverkan på stämningen i rummet.
 
Se mer här
Top Image

Malte Strömberg : silversmed

Corpus i silver och koppar. Utsmyckade med mönster och ytbehandlade med ammoniak och kopparnitrat. Processen ger slumpmässiga kontraster och färger på metallen.
Se mer här
Top Image

Maria Stengård : keramiker

Min första tanke var att examensarbetet skulle handla om bruksgods. Att utgå från den aspekten kändes helt självklart för mig. Vidare funderade jag kring att ta fram en frukostkollektion. Alltså att tillverka produkter till frukostbordet med ett enhetligt formspråk.
Se mer här
Top Image

Martin Johansson : finsnickare

Se mer här
Top Image

Natalia Koudrjavtseva : guldsmed

Jag har alltid varit inspirerad av Art Deco-epoken och stilen från 20-30-talet under förra århundradet. Allt från kläderna till smyckena och frisyrer.
Se mer här
Top Image

Petter Näse : fönsterhantverkare

Jag har gjort 18 fönsterbågar enligt en österbottnisk 1800-talsförlaga. Fönsterbågarna är byggda i småländsk kärnfuru.
Se mer här
Top Image

Pål Tidebrink : skomakare

Som examensarbete valde jag att renovera om ett par Chelsea boots. Jag har bytt resår, innerfoder, bindsula och rand samt gett skorna en lite annan grövre look med tjockare sula och klackbas helt i läder.
Se mer här
Top Image

Signe Skogstjärna : guldsmed

Jag valde att göra en lite mer avancerad ring som examensarbete. Jag har gjort en ring i formen av en klackring där själva klacken går att vända på.
Se mer här